Toeval bestaat – Expositie Collageproject 2017

In december 2016 ontstond bij Wilma de behoefte aan een nieuwe uitdaging. De collage techniek laat een snellere en luchtigere manier van werken toe en is immateriëler dan een schilderij. Wilma besloot er in 2017 een jaarproject van te maken: 365 collages, iedere dag een.

Op een vluchtige manier een ‘body of work’ maken, waarbij je net als bij een overzichtstentoonstelling van een kunstenaar een breder inzicht krijgt in wat iemand bezig houdt. De enige regel die er in dit project gold was de papiersoort 9350 grams) en het formaat (25 x 35 cm).

Je verzint het niet, maar je vindt de combinaties door toeval toe te laten

Een dynamische manier van werken

Associatief en intuïtief kiest Wilma beelden uit papierwerk variërend van Volkskrant magazine en reclamefolders tot de Allerhande; alles dat in het jaar 2017 voorbij kwam was bruikbaar materiaal. Het verzamelen van beelden behoorde tot het dagelijkse proces. Tussen de beelden ziet Wilma vliegensvlug verbanden. Met de bestaande beelden creëert ze totaal eigen, nieuwe beelden binnen het kader van het papier. Het papier kun je eigenlijk zien als een klein framewerk waarin je elke dag iets nieuws kunt zeggen. Dat ze nog niet wist wat ze de volgende dag zou maken, geeft haar juist een kick: creëren vanuit het niks is haar manier van werken. Deze houding is misschien de reden dat het een voltooid project is waar een tentoonstelling en een boek over gemaakt zijn.

  • Expositieruimte 38CC, Delft
  • Prinsenkwartier, Delft
38CC